Dertien kinderen, maar graag alleen

Dertien kinderen, maar graag alleen

Dertien kinderen, maar graag alleen

Interview met meneer B. Florijn (97) uit Huize Nieuwoord

Hij zit in zijn stoel, vlak voor een wijd openstaande deur. Een frisse wind waait door zijn appartement. Nauwkeurig observeert hij wat er buiten gebeurt. Meneer Florijn heeft het mooiste plekje van het huis. Van de tocht heeft hij geen last; hij geniet van de buitenlucht. Hij kan precies vertellen hoeveel voetgangers er gemiddeld voorbij lopen en wanneer elke plant in bloei staat. Zijn tuintje houdt hij zelf bij. Vol passie vertelt hij over zijn perenboom, zijn petunia’s en zijn andere gekleurde bloemen. Gele vindt hij de mooiste.

‘We waren altijd samen’

Meneer Florijn noemt zichzelf hobbybioloog. Een bescheiden titel, want hij heeft biologieles gegeven aan de kweekschool. Maar zijn vak was pedagogiek. Zijn vrouw is een leerling van hem geweest. Hij laat foto’s van haar zien en vertelt hoe knap ze was. ‘We konden heel goed met elkaar. We waren altijd samen.’ Ze is nu sinds vier jaar overleden en heeft nog een maand met hem in dit appartement gewoond.

Voor die tijd woonden ze vele jaren met plezier in Driebergen, in een groot huis aan de rand van het bos. Zijn opleiding pedagogiek kwam hem daar goed van pas, want meneer Florijn had dertien kindermonden om te voeden. Hoe het dan was met dertien kinderen in huis? ‘Bar gezellig, echt bar gezellig!’ Zijn dertien kinderen ziet hij nog allemaal en ze zien elkaar ook nog. Daar is meneer Florijn erg blij mee. Hij geniet van de uitjes met zijn oudste dochter naar de Intratuin.

De zusters zijn altijd vriendelijk

Dan komt de zuster even langs met een kopje koffie. De andere bewoners gaan daarvoor naar de woonkamer, maar meneer Florijn is liever alleen. ‘Ik hecht meer waarde aan lezen en een beetje rommelen in de tuin dan aan contact met mijn medemens.’ In de woonkamer komt hij nooit: ‘Laat ieder zijn eigen mening maar hebben.’ Lachend wacht de zuster tot meneer Florijn zijn medicijnen inneemt. De verzorging vindt hij goed. De zusters zijn altijd vriendelijk en nemen de tijd. Daar heeft hij geen enkele klacht over. Intensieve zorg heeft hij niet nodig. Hij mag dan bijna honderd zijn, maar hij doet bijna alles nog zelf.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

033 433 50 00

Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.